Stockholm City

Det Moderna Museet i Stockholm är ett av de mest intressanta och spännande museer i staden med en myriad av konstverk och installationer från konstvärldens största namn. Här händer det hela tiden saker och man kan besöka museet om och om igen med stor behållning. Moderna Museet ligger mycket vackert på ön Skeppsholmen mitt i Stockholm med fantastiska vyer åt alla håll. Promenaden dit går över en ståtlig liten bro med utsikt mot Stockholms Slott och Gamla Stan och här ligger även andra museer liksom det gamla skeppet af Chapman.

Vad är Moderna Museet?

Moderna Museet i Stockholm

Beläget på Skeppsholmen i centrala Stockholm är Moderna Museet ett av Sveriges viktigaste museer för modern och samtida konst. Museet öppnade år 1958 i den Kungliga Nationalstadsparken och är inhyst i exercishuset. Sedan år 2009 finns en filial belägen i John Smedbergs elektricitetsverk i Malmö som visar utvalda verk från samlingen som sträcker sig över tusentals verk från några av de senaste två århundradenas mest inflytelserika konstnärer.

Moderna Museet är ett centralmuseum som står under kulturdepartementets förvaltning och har som uppdrag att samla och visa konst producerad från 1900-talet och framåt samt att främja internationella kontakter genom samarbeten med utländska konstinstitutioner. Detta sker bland annat i form av att museet regelbundet står som värd för turnerande konstutställningar och är kurator för Sveriges deltagande i internationella konstbiennaler.

Bland konstnärerna som har en fast plats i museets permanenta utställning som sträcker sig från mitten av 1800-talet fram till idag hittas internationella namn och storheter som Warhol, Picasso, Tanning, Saint Phalle och Matisse. Museet är dessutom stolta förvaltare av de flesta av den svenska konstnären Öyvind Fahlströms verk. Utanför museet i Stockholm finns en vacker park som visar många av skulptören Saint Phalles verk.

Att ta sig till museet i Stockholm är enkelt och tar till fots endast cirka 10 minuter från Kungsträdgården. I Malmö ligger museet ungefär tio minuters gångväg från centralstationen. Som ett av Sveriges största museer har de gott om både internationella och inhemska besökare. I Stockholm runt 500 000 om året och i Malmö ungefär 100 000.

Museerna har i regel öppet både på vardagar och helger och i anslutning till de huvudsakliga verksamheterna har båda museerna välsorterade butiker. Här finns ett brett utbud av exklusiv litteratur och annan memorabilia som har att göra med modern konst och samtida estetiska uttryck. Både huvudmuseet och filialen i Malmö har utöver det caféer.

För den som vill sätta verken i en kontext och komma ännu närmare konsten finns möjligheten att boka guidade visningar. Det finns att få på en mängd olika språk och pågår i ungefär 45-60 minuter.

Vad finns det för italienska restauranger nära Moderna Museet?

För den som besöker det Moderna Museet är det viktigt att ha god tid på sig då det är ett stort och mycket varierat museum med verk från hela världen inom alla konstgenrer, inklusive foto, video och ljudinstallationer. Det finns här en hel del italienska konstnärer utställda, över 1200, som Valerio Adami, Bruno Saetti och Luigi Veronesi och efter en lång och givande visit är man både hungrig och trött. Vad bättre än att gå till en italiensk restaurang då för att njuta av smaker och dofter från detta underbara land.

Fördelen med det Moderna Museet i detta fall är att det ligger mycket centralt beläget i Stockholm och man har närhet till ett stort utbud restauranger. Man kan gå, cykla, ta buss eller taxi och på bara några minuter kan man ta sig till några av stadens allra bästa italienska restauranger.

Il Conte Sjöstaden

Il Conte Sjöstaden har öppet alla dagar utom måndagar, vilket passar perfekt då även det Moderna Museet är stängt då. Så tumregeln är: är du på museet så är det öppet hos Il Conte! Detta en riktigt mysig italiensk restaurang där man tagit vara på det utsökta italienska köket med allt vad det innebär. Här kan man njuta av en klassisk risotto med champinjoner eller varför inte en pizza med parmaskinka, liksom underbara desserter som pannacotta eller siciliansk glass. Förutom de italienska delikatesserna är detta verkligen en restaurang som museibesökaren kan uppskatta då man gått in för att dekorera på ett smakfullt, italiensk sätt med små apelsinträd, bilder från Italien och vacker bordsukning. Restaurangen går att hitta på Jan Inghes Torg 6 i Stockholm. Tel 08-640 33 10.

Il Conte Sjöstaden

Ristorante Piace

Ristorante Piace ligger på Ringvägen 110, alltså också på Södermalm, och här kan hungriga gäster få njuta av allt som är riktigt traditionellt från både Italien och Frankrike. Man stoltserar med en egen vedugn och den hemgjorda pastan är inte av denna värld! Menyn är mycket riklig, både för stora och små, och man kan till exempel få smaka av havets läckerheter med husets egen fiskgryta som värmer gott. Det finns också ett stort urval viner som man kan skölja ner allt det goda med liksom många goda drinkar som man kan läppja på både innan och efter maten, som Bellini, Negroni och Limoncello.

Stamgäster finns det gott om här och det är ingen tillfällighet då restaurangen, förutom sin goda mat, har en mycket trevlig personal och en fin uteservering när vädret tillåter. Bordsbokning går att göra på 08-642 77 80.

Ristorante Piace i Södermalm

Villaggio

Den här italienska restaurangen ligger på Östermalm och hit kommer gäster som uppskattar den berömda stil och elegans, bella figura, som karaktäriserar italienarna. Allt är gjort med god smak och stilfullhet, både när det kommer till menyn och inredningen. Restaurangen har också en trattoria, och man har sedan restaurangen öppnade år 2011 satsat på ekologiska ingredienser och hög kvalitet på allt från grönt till kött. Även vinerna är av alldeles särskild kvalitet och man har valt att ha ett utbud från många olika italienska regioner så att alla vinkännare får sina behov tillfredsställda. Bland restaurangens paradrätter hittar vi toskansk ragu med pappardelle och grillad entrecote.

Villaggio

La Vecchia Signora

Namnet på denna italienska restaurang betyder Den Gamla Damen och syftar på den urgamla italienska respekten för äldre damers matlagningsförmåga. En sann italiensk matrona kan laga gudomlig mat som för sina gäster till himmelriket! Både restaurangen och menyn är väl genomtänkt och går i sann, gammaldags traditionell stil och man kan här beställa italienska klassiker som pasta, skinka och både fisk och kött till huvudrätt. Efterrätterna inkluderar bland annat äpplemunkar, bombolini di mela, panna cotta och affogato som är en härlig kombination av glass, kaffelikör och espresso. Det kan nästan inte bli mer italienskt och för Italienälskare är detta drömstället i Stockholm!

La Vecchia Signora

Corvina Enoteca

Corvina Enoteca är en supermysig italiensk restaurang vars slogan är “Välkommen till värmen”. Namnet syftar på flera saker: Italiens värme, den varma maten, personalens varma mottagande och den oerhört varma inredningen som genast för en till Medelhavslandet. Detta är framförallt en restaurang för vinälskare, Enoteka betyder just vinbar, och man har ett stort utbud av enormt goda italienska viner som den kunniga personalen både kan rekommendera och berätta om. Till de olika vinerna kan man avnjuta små rätter, ostbrickor och sagolik italiensk skinka men också lite större huvudrätter om man är hungrig. Det är dock vinet som är i fokus och man kan komma på vinprovning i dess mysiga källarlokal i Gamla Stan. Man måste vara minst åtta personer för att kunna boka detta och restaurangens sommelier leder provningen i en och en halv timme – en fest för gommen och magen och en oerhört lärorik och trevlig upplevelse.

Corvina Enoteca

Cafe Milano

Bara några minuters promenad från Moderna Museet ligger Kungsträdgården, och här hittar man en liten juvel som heter Cafe Milano. Detta är en typisk italiensk ”hål i väggen” restaurang och den har den där typiska fullproppade milanesiska stilen med massor av konst på väggarna och stilfullt dukade bord. Hit kan man komma både för lunch och middag liksom i samband med specialevenemang som nyårsfest och man kan ta sig en lättare bresaola eller caprese sallad i sällskap av en god Prosecco. Det finns också en bra a la carte meny med läckerheter som grillad biff eller hemlagad pasta, liksom ett urval klassiska desserter som Tartufo och Tiramisu.

Cafe Milano öppnade för ungefär tjugo år sedan och redan från början ville man gå in för att ge sina gäster en så genuint italiensk upplevelse som möjligt. För det är just det som förenar ägaren med sina gäster, kärleken till det underbara landet Italien.

Cafe Milano